Pilotný projekt modernizácie IZS sa začne realizovať v Prešovskom kraji

10.02.2010 Prešov

Prešov 10. februára (TASR) – Modernizácia Integrovaného záchranného systému (IZS), o ktorej v minulom roku rozhodla vláda SR, sa začne realizáciou pilotného projektu v koordinačnom stredisku 112 pre Prešovský kraj.
Uviedol to dnes na Obvodnom úrade (ObÚ) v Prešove štátny tajomník Ministerstva vnútra SR a splnomocnenec vlády pre IZS Jozef Buček, ktorý sa zúčastnil na podujatí organizovanom pri príležitosti osláv Európskeho dňa 112.
Hlavným prínosom pilotného projektu bude centralizácia liniek tiesňového volania na jednom mieste, pričom súčasné operačné strediská Hasičského a záchranného zboru a rovnako aj Policajného zboru budú presunuté do spoločných priestorov tak, aby na jednom mieste pracovali operátori hasičov, polície a zdravotníkov. Týmto krokom sledujú zlepšenie komunikácie a koordinácie medzi jednotlivými zložkami, čo by malo priniesť pružnejšie poskytovanie pomoci v núdzi.
\"My v podstate zrušíme všetky okresné operačné strediská policajtov, hasičov a budeme to robiť podľa škandinávskeho systému, takže budeme mať osem krajov. Každý kraj bude mať perfektný geografický informačný systém, telematiou sa budú vedieť napojiť operační dôstojníci na dané auto, ktoré budú potrebovať na danom mieste, \" vysvetlil Buček.
Okrem zlepšenia koordinačnej činnosti bude podľa neho výhodou aj efektívnejšie využívanie techniky, ušetria sa finančné prostriedky a viac ľudí budú môcť využiť pri zásahovej činnosti.
Prešovský kraj si realizátori pilotného zámeru vybrali pre jeho rozlohu, rovnako preto, že sa tu nachádzajú všetky záchranné zložky od horskej služby, banskej záchrannej služby až po hasičov, políciu a zdravotníkov. Dôvodom podľa Bučeka bolo aj to, že v tomto kraji registrujú najviac falošných volaní na tiesňovú linku.
Spoločné koordinačné stredisko má vzniknúť v priestoroch ObÚ v Prešove. \"Dnes nevieme povedať, koľko celá modernizácia bude stáť, práve preto robíme ten pilot. Myslím si, že to stredisko je už tak dnes vybavené aj po stránke technickej, že bude tu veľmi málo práce, \" zdôvodnil výber Prešova štátny tajomník. Dodal, že s pilotným projektom by chceli byť hotoví do júna tohto roka. Materiály by mali byť pripravené tak, aby sa na jeseň tohto roka mohol schvaľovať zákon o IZS.
Pri príležitosti osláv Európskeho dňa 112 pripravil Obvodný úrad v Prešove vo svojich priestoroch wokrshop pre žiakov základných škôl. Ten bol zameraný predovšetkým na osvetu. Zúčastneným vysvetlili fungovanie linky tiesňového volania, jej používanie a spoluprácu zložiek záchranného systému. Na vlastné oči mohli vidieť, ako sa prijíma hovor, činnosť operátora a zároveň simulovaný výjazd. Potom sa školáci priamo pred budovou oboznámili aj technikou, ktorú používajú záchranné zložky pri zásahoch.
Buček konštatoval, že osvetovú činnosť zamerali predovšetkým na mladšiu generáciu. Podľa neho v Prešovskom kraji zaznamenali na tiesňovom volaní v priebehu roka približne 450.000 telefonátov a z toho bolo približne 90 percent falošných. Vysokým percentom sa nich podieľajú práve deti. V tejto súvislosti dnes prezentovali aj interaktívnu elektronickú knihu tzv. eBook, ktorú by chceli v spolupráci s ministerstvom školstva distribuovať do škôl.
 

Vyberte región